Ämne Material
https://svenskarnaochinternet.se/rapporter/svenskarna-och-internet-2022/sociala-medier/
Ordlista digital marknadsföring
Lektion 5:
Så tar du fram en strategi för sociala medier. Den här lektionen i online kurs “Grunderna i digital marknadsföring” handlar om hur du tar fram en strategi för sociala medier.
Du lär dig också hur du kan annonsera på Facebook och Instagram för att öka räckvidden, nå din exakta målgrupp och få fler potentiella kunder.
Svara på följande:
- Vad är ditt syfte med sociala medier? Varför?
- Vem? Hur ser din målgrupp ut?
- Var? I vilka kanaler hittar du din målgrupp?
- Vad? Vilket innehåll är relevant och engagerar din målgrupp?
- När är din målgrupp online?
Steg 1. Varför? Vad är ditt syfte med en närvaro på sociala medier?

Du kan ha olika mål och syften varför du ska ha en närvaro på sociala medier som:
• Det kan handla om kris kommunikation för att med företagets egna kanaler nå ut snabbt och ta initiativ för att inte hamna i försvarsläge.
• Det kan hjälpa dig att bygga och öka kännedomen om ditt varumärke.
• Och förbättra kundrelationer genom att löpande hålla kundkontakt och att ge kunden inblick i din verksamhet.

Genom att ha en dialog med dina följare kan du få feedback om vad dina kunder tycker om dina produkter och även få tips hur du kan utveckla produkterna och att snabbt nå ut och vid rätt tidpunkt med information till dina kunder om t ex nya produkter.
2. Vem? Hur ser din målgrupp ut?

Inom digital marknadsföring är det oerhört viktigt att du kan definiera din målgrupp dvs. de du vill nå med ditt innehåll. Försök att definiera din målgrupp. Desto mer exakt du kan bestämma din målgrupp desto mer kan du få ut av din närvaro på sociala medier. Målgruppen kan definieras utifrån ålder, kön, geografi, intressen, bransch, yrke etc.
Målgrupp 1: Alla på Facebook. Nya kunder. • Plats • Demografi • Beteende • Intressen etc.
Målgrupp 2 : Personer som är kopplade till din sida. Vilka är dina följare på Facebook? Inte säkert att dina följare och deras vänner matchar din typiska kund. Men kanske har du som mål att öka gruppen följare.
Målgrupp 3: En anpassad målgrupp – Personer som redan känner till ditt företag. Kan vara prenumeranter av ditt nyhetsbrev, svarat på evenemang, besökt Instagram och Facebook sidan. Besökt din webbplats och Look-alike.
3. Var? I vilka kanaler hittar du din målgrupp?

Så tar du fram en strategi för sociala medier. Välj sedan kanal där du kan nå din målgrupp. På Facebook når du 74 % av Sveriges befolkning. 32 % av Facebook användarna är inne på Facebook dagligen. I dag når dina inlägg på din företagssida bara en liten % av de som följer din sida. Därför kan du använda Meta Business Suite för att annonsera och nå ut till fler och bättre nå din exakta målgrupp. Meta Business Suite är ett kostnadsfritt verktyg som du kan använda för din Facebook och Instagram sida.
Svenskarna och sociala medier 2022 från Internetstyrelsen

Användningen av sociala medier ligger kvar på samma nivå som förra året. De tre största tjänsterna är Youtube, Facebook och Instagram, men plattformen Roblox är mycket populär bland lågstadiebarn.
Du hittar hela rapporten om sociala medier från Svenskarna och internet 2022 när du klickar på ikonen “Material” längst upp på denna sida bredvid “Ämne” eller på länken nedan.
4. Vad? Vilket innehåll ska du publicera som engagerar din målgrupp?

När du ska ta fram en strategi för sociala medier skulle jag vilja påstå att innehållet är det absolut viktigaste för att lyckas i sociala medier. Du behöver ett relevant innehåll som utgår från din målgrupp och skapar värde för dina följare. Gör en innehållsplan och schemalägg dina Facebook inlägg. Var, vad och när ska du publicera ditt innehåll?

TEMA modellen för varierande innehåll
Lena Leigert beskriver ”temamodellen” i hennes bok ” Innehållstrategier för sociala medier”. Temamodellen resulterar i olika teman som är intressanta för både företaget och publiken. Med basinnehåll och kampanjinnehåll – får din publik ett varierat innehåll. Med teman menas inte en enskild artikel utan ett specifikt och väl avgränsat område inom vilket redaktörer och innehålls kreatörer fritt kan spåna fram uppslag till artiklar.
Temamodellen:

Två slags innehåll:
Basinnehåll:
– Det huvudsakliga innehållet i ert löpande flöde.

Kampanjinnehåll:
– Tillfälligt innehåll som avviker från innehållet. Gäller under en begränsad tid.

Fig 5.Källa. Tema modellen. Lena Leigert – Innehållsstrategier i sociala medier.
Fyll i dina valda teman som du ska använda för ditt innehåll i digitala kanaler och sociala medier anpassat efter dina besökares innehållsresa.
Ta fram en innehåll och distributionsstrategi
Så tar du fram en strategi för sociala medier. Variera gärna ditt innehåll med såväl kampanjinnehåll som basinnehåll med olika redaktionella “teman”. På så vis får du ett varierande och intressant innehåll som engagerar din målgrupp och som kan delas vidare. Det finns också olika praktiska verktyg att använda för att schemalägga dina inlägg på ett ställe. Ett av de mest använda verktygen är www.hootsuite.com som också är gratis för tre kanaler.


Så tar du fram en strategi för sociala medier
Anpassa ditt innehåll efter kundens köpresa
- Problemfasen.
- Informationsfasen.
- Värderingsfasen.
- Köpfasen.
- Utvärderingsfasen.

5. När? Och hur ofta ska du göra era inlägg?

Vilken är rätt tid på dagen att göra dina inlägg? Svaret är när din målgrupp är online. I Facebook verktyget kan du under rubriken statistik och inlägg exakt se när dina gillare är inloggade. Hur ofta du ska göra dina inlägg? Svaret är ofta och frekvent 2-5 ggr/veckan. Återanvänd gärna ditt material, lyft fram olika delar av materialet. Du kan vara säker på att inte alla dina följare har sett dina tidigare inlägg.
Övningar: Så tar du fram en strategi för sociala medier för ditt företag.
1. Vilket är ditt syfte med din sociala närvaro? Är det kopplat till dina affärsmål?
2. Vem vill du nå? Vilka är dina målgrupper som har störst behov av dina produkter/tjänster?
3. Hur ska du nå dina målgrupper? I vilka kanaler finns dina målgrupper? (Tänk på att välja kanaler där du tror att du har dina potentiella kunder.)
4. Vilket innehåll önskar användarna? Hur kan ditt innehåll skapa värde för målgruppen? (Var i köpresan finns dina kunder? (Början, mitten eller slutet?). Använd dig gärna av “temamodellen” för att ge dina följare ett varierande innehåll.
5. När och hur ofta ska du göra dina inlägg? Har du en innehållsplan?
Sätt upp konkreta mål! Hur ska du kunna mäta att du når dina mål? Följ upp målen. (Se nedan)
Antalet gilla markeringar/totala antalet följare:
Antalet kommentarer/
Antalet delningar/
Trafik till hemsidan/besök per månad/nya användare/flest besök på sida/ m.m.
Leads – Anmälningar via ett formulär, nedladdningar m.m.
Vill du göra hela vår online kurs? Boka nu till kampanjpris!

Så lyckas du med din Facebook sida
• Content is King. Bra innehåll som hjälper dina följare leder till fler och mer engagerade kontakter.
• Dela annat intressant och relevant material inom ditt område.
• Lyssna på synpunkter från dina kontakter och svara på dem.
• Max 10% reklam.
• Engagera dina följare och ställ frågor.
• Publicera mer personligt innehåll.
• Annonsera till ditt företags exakta målgrupp för att öka räckvidden.
• Uppdatera ofta och ha kontinuitet.
• Vårda dina befintliga kontakter.
• Ha tålamod. Relationer tar tid att bygga och man måste förtjäna målgruppens förtroende.
Varför ska du annonsera på Facebook?

I dag når dina inlägg på en Facebooksida bara ett begränsat antal av dina följare. Antalet som ser dina inlägg styrs av Facebooks algoritm utifrån relevans. Därför behöver du annonsera för att nå din exakta målgrupp och hitta fler kunder.
Facebook är världens största sociala nätverk.
76% av alla svenskar finns på Facebook och 53 % dagligen.
Lägre användning i ålder 12-15 år men ökar bland föräldrar generationen. Av Facebook användarna använder flest Messenger. Framförallt inom 16-35 år.
Engagemanget däremot minskar. Färre lägger ut bilder, skriver eller delar andras inlägg. Källa: Svenskarna och Internet.
Meta Business Suite – Allt på ett ställe
Med Business Suite kan du hantera ditt företag på Facebook och Instagram från ett enda ställe. Den erbjuder en mängd olika verktyg som kan hjälpa dig att hantera företagets onlinenärvaro och nå fler kunder.




När du annonserar ska du skilja mellan :
1. Organiskt inlägg ingen budget.
2. Sponsrat inlägg i sidhanteraren eller Ads Manager.
3. Annonsera i Facebook Ads Manager.
Facebook Ads Manager
• Du kan använda Facebooks Ads Managers avancerade annonsverktyg och rikta din annonsering till målgrupper som visar intresse för vad du erbjuder och nå helt nya personer.
• Du kan testa och mäta resultatet omedelbart, både under kampanjen och efter.
• Du kan använda ”retargeting” för att nå de som har besökt din webbplats utan att konvertera och påminna dem med annonser i deras Facebookflöde. Det ger högre konverteringsgrad än att rikta sig till ”kalla” målgrupper.
Vad kostar det att annonsera?
• Du bestämmer själv hur mycket pengar du vill lägga per dag eller månad. Ditt belopp kommer aldrig att överstiga din budget.
• Daglig budget: Genomsnittligt belopp du vill spendera per dag.
• Livstidsbudget: Det totala belopp under en utvald tidsperiod/kampanj.
Du betalar enligt CPC (Cost Per Click) eller CPM (Cost Per Mille).
• Kostnaden per visning eller klick på dina Facebook annonser baseras på ett auktionssystem där många olika annonser från olika aktörer konkurrerar om samma målgrupper.
• Annonsauktionen avgör vilka annonser som ska visas och för vilka personer.

Ads Manager är utgångspunkten för att köra annonser på Facebook, Instagram, Messenger eller Audience Network. Det är ett allt i ett verktyg för att skapa annonser, hantera när och var de ska köras och spåra hur väl dina kampanjer går. Ads Manager är ett effektivt annonshanteringsverktyg, men det är utformat för annonsörer med alla nivåer av erfarenhet.
Facebooks kampanjstruktur
1. Kampanjnivå
2. Ad Set
3. Annons

Så här gör du steg för steg för att annonsera på Facebook Ads Manager:
Steg 1 KAMPANJNIVÅ. Välj ditt marknadsföringsmål.







Målet du väljer ska stämma överens med dina övergripande affärsmål och för din strategi för sociala medier. Börja med att fundera på:
• Vad är ditt syfte med din annonskampanj?
• Vad ska du publicera? Vilka kanaler? När? Vilka är dina mål?
• Målgrupp: Vem vill du nå? Du vill inte nå alla. Du vill nå rätt människor. Definiera din målgrupp. Desto mer exakt du kan definiera målgruppen desto mer kan du få ut av din annonsering.
Köpresan: Tänk på att för att bli nådd krävs att bilder, budskap och innehåll anpassas efter kundens köpresa.

Steg 2. AD SET. Välj din målgrupp, budget, schema…..
Ad Set styr hur din annons ska köras.
Här skapar du en målgrupp med Facebooks målgrupps alternativ.

Olika målgrupper som du kan nå på Facebook och Instagram
Målgrupp 1: Alla på Facebook. Nya kunder. • Plats • Demografi • Beteende • Intressen etc.
Målgrupp 2 : Personer som är kopplade till din sida. Vilka är dina följare på Facebook? Inte säkert att dina följare och deras vänner matchar din typiska kund. Men kanske har du som mål att öka gruppen följare.
Målgrupp 3: En anpassad målgrupp – Personer som redan känner till ditt företag. Kan vara prenumeranter av ditt nyhetsbrev, svarat på evenemang, besökt Instagram och Facebook sidan. Besökt din webbplats och Look-alike.
Du ställer in budget och schema.
Bestäm budget och schema.

Välj: Dagliga budget eller livstids budget. Välj din budstrategi:
Betala per klick (CPC) eller exponering (CPM).
Välj plattform och enheter. För vilka som ska se dina annonser.
Plattformar: • Facebook. • Instagram. • Messenger. • Audience Network.
Placeringar: • Flöden. • Händelser. • Instream. • Sök. • Meddelanden. • Artikel. • Appar & webbplatser.
Steg 3 AD SET Skapa din annons.

På annonsnivå väljer du annonsinnehåll som bilder, film, texter och CTA knapp.
Olika annonsformat som du kan använda.
• Carousel • Video • Stories • Messenger • Bildspel.

Designtips för bättre Facebook annonser.
Visa personer som använder din produkt. Skapa annonser som en del av en persons sociala sammanhang. För mycket text kan leda till att din annons visas för färre personer. Koncentrera budskapet. Prova dig fram. Testa olika bilder och format.
I ovan exempel har jag valt marknadsföringsmål “Att skapa medvetenhet om mitt varumärke”.
Jag har också gjort följande val för min annonsering:
1. Annonsformat “Carousel” dvs. jag kan visa upp till 10 bilder eller video.
2. Rubrik är “Hjälp med att annonsera i sociala medier” som visas under bilden bredvid
knappen “läs mer” som länkar till min landningssida.
3. Beskrivningstext är “hitta fler kunder på nätet? Vi är en liten personlig digital byrå med
stort engagemang som gör skillnad.”
4. Webbplatslänk är www.actionmarketing.se/annonsera-i-sociala-medier/
5. Till höger om annonsinnehållet ser du en förhandsgranskning av annonserna på Facebook och Instagram innan du bekräftar och skickar annonsen.
Konfigurera text och länkar.
Till slut: Bekräfta och skicka din annons för godkännande. Följ din annons och justera om så behövs.
10 tips för att lyckas med din Facebook annonsering
1. Definiera din/dina målgrupper. Lönar sig både i antal nya kunder och väl spenderade annonspengar. Ta dig tid att definiera målgrupperna. Vem vill du nå? Är dina leads kalla eller varma? Vill du nå nya eller befintliga kunder?
2. Testa, prova och experimentera. Skapa flera annonser med små skillnader A/B tester för att avgöra vad som fungerar just din målgrupp. Ha koll på CTR. Intressen. Annonstext/rubriker. Bilder m.m.
3. Retargeting – anpassade målgrupper. Återmarknadsföring. Jobba med retargeting för att nå tidigare besökare på sajten. Bara 2 % av dina webbesökare konverterar vid första besöket.
4. Välj rätt kampanjinriktning. Välj rätt målsättning utifrån dina kunders köpresa. Skapa intresse – Ge mer information – Uppmuntra till köp.
5. Välj plattform och enheter för var dina annonser ska visas.
6. Skapa likeable annonser. Använd alltid bilder i annonserna, det ökar sannolikheten att någon klickar markant. Anpassa den till målgruppen och använd produkten eller något som förmedlar en positiv känsla.
7. Budskap Less is more. Håll rubrik och text kort. Det är mycket brus som dina annonser slåss emot så säkerhetsställ att man snabbt kan ta till sig budskapet. Använd CTA för att få klick.
8. Tänk mobilanpassat. De flesta använder Facebook på sina mobiler. Därför är det viktigt att man mobilanpassar sidan man skickar besökaren till och att man känner igen sig när man kommer till landningssidan.
9. Börja smått och öka. En annons kan kosta så lite eller så mycket du vill. Börja med lite mindre belopp och känn dig fram.
10. Mät och analysera. Använd all mätdata och statistik och lär dig att utvärdera dina annonskampanjer för att få bättre och bättre effekt på dina annonsinvesteringar. Uppföljning och statistik av Facebook kampanj hittar du på Meta Business Suite. Här kan du följa upp och hantera dina annonskampanjer. Gå in på Analytics – analyser och rapporter och annonsrapportering.
Därför ska du ha en företagssida på LinkedIn

• 30% av Sveriges befolkning finns på LinkedIn.
• Hälften av Sveriges företag finns här.
• Du når dina målgrupper med B2B annonsering.
• Publicera artiklar som hjälper dina följare.
• Visa att du är expert.
Annonsformat när du ska annonsera på LinkedIn.
Sponsrat innehåll: Bör du använda för att bygga kundrelationer. Sponsra
dina inlägg i Linkedin flödet för att skapa engagemang tidigt i köpresan.

Annonsering på LinkedIn som sponsrade inMail:
Med sponsrade inMail kan du skicka ett inlägg eller annons till en
persons inkorg. Möjliggör att personifiera din annons.

Med LinkedIN Text Ads skapar du snabba och enkla annonser. På samma vis som på
Google Ads och Facebook när du annonserar kan du välja mellan CPC cost per cklick för
att driva leads eller CPM cost per impression för att bygga medvetenhet om ditt varumärke.

Du använder LinkedIns “Campaign Manager” för att skapa din kampanj utifrån ditt marknadsföringsmål som t.ex. öka kännedomen eller få fler webbplatsbesök. Sedan skapar du din målgrupp och matchar med din yrkesperson eller företag som du vill nå med ditt budskap.
Företagssida på X och att annonsera



• På X når du 22 % av Sveriges befolkning.
• Här kan du snabbt nå ut med korta och konkreta meddelanden
• Här hittar du företag, mediemänniskor, politiker.
Nu har du gjort lektion 5. Vill du göra hela online kursen? Boka här! Vår online kurs lär dig grunderna och att se möjligheterna med digital marknadsföring. Lycka till!

Besök även vår shop med våra e-böcker som hjälper dig att förstå grunderna och att se möjligheterna med digital marknadsföring för dig som småföretagare och starta eget.
-
Så tar du fram en marknadsplankr169,00
-
Produkter på reaOnline kurs lär dig grunderna i digital marknadsföringkr1.495,00
-
Produkter på reaBok nå målen med hemsidankr149,00
-
Bok marknadsplan och kommunikationsplankr179,00
-
E-bok om digital marknadsföringkr179,00
-
Strategiplan sociala medier och hemsidakr179,00
-
Annonsera på Google och Facebookkr179,00
-
Bok göra en kommunikationsplankr179,00
-
Lär dig grunderna i digital marknadsföringkr179,00
-
Bok få fler kunder med digital marknadsföringkr179,00
-
Bok handlingsplan för digital marknadsföringkr179,00
-
Bok digital marknadsföring för småföretagarekr179,00